Behandling alkohol, droger och spelberoende
Vi utför behandling för dig som har problem med alkohol, droger- och eller annat substansberoende, samt spel om pengar.

I förändringsarbetet och i våra behandlingar använder vi oss av rekommenderade metoder från Socialstyrelsens nationella riktlinjer samt i kombination med psykoterapi. Det innebär ett eklektiskt arbetssätt som visat sig vara mycket framgångsrikt.


Behandling Alkohol:

Kontrollerat drickande
Dricka med kontroll

Kontrollerat drickande
Om du vill ha kontroll över din alkoholkonsumtion, hjälper vi dig att minska din konsumtion, så att du kan uppnå ett kontrollerat och måttligt drickande. Kontrollerat drickande är lämpligt för dig som har ett riskbruk eller lindrigt till måttligt beroende. Behandlingen inleds i de flesta fall med en alkoholfri period. Berusningsdrickande är inte att dricka kontrollerat!



Total nykterhet, alkoholfrihet
Om du har ett problematiskt drickande, hög grad av beroende eller av hälsoskäl vill sluta dricka, hjälper vi dig att uppnå och bibehålla total nykterhet.


Alkoholen kan lösa upp mycket; relationerekonomi, trygghet och hälsa ..
Det alkoholen inte löser är problem


Ett standardglas
Innehåller 12 gram alkohol, det motsvarar en flaska starköl 33 cl (5%), ett glas vin 15 cl  (13%) eller 4 cl starksprit (40%).

Lågriskkonsumtion
Du dricker mindre än 10 standardglas i veckan och max tre standardglas vid samma tillfälle. Gäller för vuxna, friska män och kvinnor.

Riskbruk
Du har hög konsumtion, dvs. dricker 10 glas eller fler per vecka. Hög alkoholkonsumtion kan över tid leda till sjukdomar och beroende. Vissa läkemedel medför ökad känslighet för alkohol.

Beroende
Det finns olika grader av beroende: låg, mellan, hög. Regelbundet drickande ökar sannolikheten för att utveckla beroende av alkohol. När du har blivit beroende ökar kontrollförlusten över alkoholen, du upplever ett sug och fortsätter att dricker trots att det skapar problem och ger oönskade konsekvenser.

Läs mer om beroende:
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2018/10/alkoholberoende-ett-foranderligt-tillstand-av-varierande-grad/